Mereu printre studenti
Luni, 19 Septembrie 2022 11:24

Pasiunea poate fi atuul tău când îți dorești o schimbare în carieră

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenda ta de lucru, dar și cea personală este probabil plină de obiective. Și simți că dacă le atingi, vei fi mai fericită.  Dacă, de exemplu, ajungi la un anumit nivel financiar, te aștepți să ai și o stare de bine și să te simți împlinită. Însă nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. După ani buni de lucru într-un anumit domeniu, îți poți da seama că nu îți place ceea ce faci și să fii la un pas burnout fără să-ți dea seama de ce. Ți-ai dori poate să te orientezi spre un domeniu de viitor, cum ar fi IT-ul, însă secretul nu stă în a face o schimbare radicală, ci în a-ți defini mai întâi pasiunea. Iată cum să-ți descoperi pasiunea, dar și ce poți învăța de la cei mai pasionați testeri software!

Niciodată nu e prea târziu să-ți descoperi pasiunea

Noeline Kirabo, fondator și director executiv al companiei Kyusa (o organizație non-profit din Kampala, Uganda, care permite tinerilor să devină angajați, transformând pasiunile lor în cariere durabile) povestește la TED Talks cum a ajuns într-un moment în care totul părea ok cu jobul, dar ea nu simțea pasiunea:

Aveam un loc de muncă liniștit și o viață liniștită. Iar oamenii se așteptau să fiu împlinită, dar nu eram. Era ceva în mine care voia mai mult. Era o neconcordanță între lucrurile pe care le făceam zilnic și cele la care țineam cu adevărat. Și am decis să demisionez și să includ pasiunea în rutina zilnică.

Desigur, e ușor să spui Stop, însă nu e atât de ușor să-ți descoperi pasiunea de pe o zi pe alta. Chiar și cei mai talentați oameni, precum Clint Eastwood (care a produs primul său film la 41 de ani) sau pictorul Vincent van Gogh (care a început să picteze la 28 de ani) au întâmpinat dificultăți în a descoperi ceea ce le place să facă. De multe ori chiar presiunea de a afla ce-ți place poate fi apăsătoare. De aceea este important să pornești la drum cu așteptări realiste. Reține că găsirea pasiunii tale nu este un proces unic care se întâmplă într-o singură zi, ci ai nevoie de exercițiu zilnic pentru a descoperi ce îți place să faci.

Cum poți afla care este pasiunea ta

Creează o declarație personală în care să menționezi ceea ce vrei să realizezi în viața ta, atât în plan profesional, cât și personal. Este ca o busolă care indică direcția. Te ghidează ori de câte ori trebuie să decizii importante. Odată scrisă, declarația ta de viziune personală te va îndruma spre adevăratele pasiuni.

Descoperă-ți valorile, lucrurile pe care le consideri importante pentru a lucra. Valorile tale determină obiectivele și prioritățile tale personale.

Descoperă ceea ce te motivează. Ce te face să te simți împlinită și prezentă?

Fă o listă cu lucrurile pe care îți place să le faci. Conștientizarea de sine este un pas important în călătoria ta spre descoperirea pasiunilor tale.

Recunoaște-ți atuurile și realizările. Poți constata că anumite abilități precum testarea software, identificarea bug-urilor îți vin în mod natural și îți face plăcere să le experimentezi. Folosind aceste abilități, poate ai dat formă unor proiecte personale și aceasta este o realizare importantă, care spune multe despre ceea ce-ți place să faci.

Scrie un jurnal, astfel vei descoperi ceea ce te pasionează, fără nicio judecată sau convingeri limitative din partea altora.

Participă la sesiuni de mindfulness, care îți permit să te bucuri de momentul prezent și să fii conștientă de tot ceea ce simți și experimentezi – totul fără judecată, gândire excesivă sau interpretare.

Caută îndrumarea unui mentor din domeniul în care vrei să lucrezi. Acesta își va da seama spre ce specializare să te îndrume în funcție de atuurile tale, în funcție de ceea ce-ți place să faci. De exemplu, în domeniul IT îți poate oferi ghidare spre cursurile de calificare pe care să le urmezi, precum și ghidare în aplicarea la joburile care ți se potrivesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa:www.elle.ro

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.