Mereu printre studenti
Luni, 19 Septembrie 2022 11:29

Catifeaua în design-ul interior – de ce să o alegi și cum o integrezi?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă ai în plan să îți (re)amenajezi dormitorul sau livingul, o bună modalitate de a crea spații confortabile, intime dar, în același timp, elegante, este să apelezi la catifea. Catifeaua este un material rafinat, capabil să confere o alură ușor enigmatică oricărei încăperi, grație nuanței vibrante și a texturii sofisticate.

Ce este catifeaua?

Catifeaua este un material prețios dar, în același timp, rezistent. Farmecul catifelei este apreciat de designeri de modă și creatori de atmosfere din întreaga lume, fiind adesea utilizat în variate articole vestimentare, cât și în cadrul pieselor de mobilier sau ca element decorativ.

Nu se cunoaște exact anul în care a apărut acest material, însă catifeaua a apărut, la un moment dat, pe Drumul Mătăsii. Datările istorice menționează că a pătruns din Orientul Mijlociu în Europa pe mare, prin Italia, Veneția și Genova. În momentul apariției, catifeaua era creată exclusiv din mătase, în China, apoi a început să fie fabricată și în Egipt, din in. În Evul Mediu, spre exemplu, cei care purtau haine de catifea erau regii și persoanele de viță nobilă, dat fiind prețul.

Istoria catifelei în designul de interior

În ceea ce privește utilizarea catifelei în design-ul interior, cel mai adesea este întâlnită în realizarea tapițeriilor pentru mobilă, precum și în diverse accesorii: perne, draperii, covoare sau chiar tapet.

Încă de la apariție, catifeaua era considerată un simbol al luxului și al rafinamentului. Deși inițial era creată exclusiv din mătase, în zilele noastre catifeaua este produsă și din bumbac, vâscoză sau fibre sintetice.

Catifeaua se obținea greu, printr-un proces extrem de detaliat, de aceea era necesară foarte multă îndemânare. În realizarea ei mai erau inserate fire de argint sau din aur, iar pentru colorare erau utilizați doar pigmenți de origine naturală care, la acea vreme, erau costisitori.În acele vremuri, cele mai comune culori erau mov închis, albastru regal și verde deschis, însă odată cu revoluția din industrie catifeaua a căpătat noi nuanțe și a devenit accesibilă maselor.

Integrarea catifelei în designul interior

Cu ajutorul unui arhitect sau a unui designer, folosind catifeaua te poți bucura de o amenajare luxuriantă, intimă și elegantă. Cel mai adesea catifeaua este folosită pentru:

Canapele și fotolii

Dacă îți dorești un living clasic, cea mai bună opțiune este să folosești catifeaua, a cărei textură creează ideea de confort. Poți opta pentru canapele și fotolii în culori vii, cu elemente decorative atent realizate. Este indicat să folosești doar câteva perne decorative, astfel încât să nu creezi impresia de spațiu aglomerat.

Scaune de dining

Deși ți se pare cam greu să asociezi catifeaua cu bucătăria și zona de dining, cu un designer priceput poți avea rezultate spectaculoase. Poți folosi scaune din catifea de bar sau de living, create dintr-un strat mai gros, astfel încât să aibă o durabilitate mai mare. 

În ceea ce privește culoarea poți opta pentru aceeași nuanță sau poți combina mai multe tonuri, în funcție de preferințele personale și de stilul arhitectural ales. Chiar și așa, sfatul specialiștilor este să alegi scaune din aceeași gamă, chiar dacă sunt în tonuri diferite. 

 

Draperii

Dacă îți dorești o încăpere cu aspect boem, ușor franțuzesc, cel mai bine ar fi să optezi pentru draperii create din catifea. Pentru a crea mai multă armonie între materialele folosite este indicat ca piesele de mobilă să aibă o nuanță mai deschisă, iar decorațiunile să fie în tonuri neutre.

Pat tapițat

Ca efectul să fie spectaculos se recomandă ca în dormitor să se utilizeze catifeaua în proporții limitate. Patul tapițat cu catifea este și mai bine pus în valoare atunci când peretele unde este amplasat are tapet tot din catifea, dar cu model diferit.

Pernele decorative

Chiar dacă este un material rafinat și elegant, acesta nu trebuie folosit în exces, astfel încât să nu încarce patul. Poți opta pentru perne din catifea simple, alături de cele din satin sau mătase, pentru un aspect rafinat.

Tapet

Tapetul creat din catifea este un decor ce inspiră multă căldură. Cele mai comune modele vin cu inserții metalice, care oferă un plus de prețiozitate camerei. Poate fi folosit pentru a accentua un perete prin textură sau prin culoare.

 
 
 
 
 
 
 
sursa: www.elle.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.