Mereu printre studenti
Super User

Super User

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, cu zile în şir în care vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci, iar în majoritatea zonelor ţării apare bruma, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) și citată de Agerpres.
 
De asemenea, meteorologii afirmă că luna octombrie este cea mai săracă în precipitaţii dintre lunile anului.
 
„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est-european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5-7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.
De asemenea, meteorologii afirmă că luna octombrie este cea mai săracă în precipitaţii dintre lunile anului.
 
„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est-european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5-7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.
Temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal, peste 12 grade Celsius în sud-vestul ţării şi pe litoral, iar în zona Maramureşului şi a Transilvaniei între 8 şi 10 grade Celsius.
 
„Din datele înregistrate în perioada 1961-2018 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1.500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1.500 de metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub 0 grade Celsius”, se arată în prognoza ANM.
Specialiştii ANM susţin că, uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” chiar şi în luna octombrie, cu temperaturi ce depăşesc 35 – 38 grade Celsius.
 
Sursa:www.gds.ro

Echipa masculină de baschet SCM „U” Craiova a obținut o victorie extrem de importantă duminică seară, în prima etapă din noul sezon al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Trupa lui Aleksandar Todorov a trecut la limită de vicecampioana României, CSU Sibiu, cu scorul de 75-74, după un meci cu un final dramatic.

Primul sfert a fost echilibrat, ambele formații prezentând un joc de tatonare și de cunoaștere. „Leii” din Bănie s-au detașat totuși la patru puncte la capătul primelor 10 minute, 23-19. Asta după câteva acțiuni personale finalizate de Lazer și Gudul. În actul secund, Sibiul a pus stăpânire pe joc și a profitat de mai multe neînțelegeri din tabăra oltenilor. A fost 42-40 la pauza mare pentru formația lui Dan Fleșeriu.

Victorie mare pentru SCM „U“ Craiova după un final tensionat
Sfertul al treilea a fost la îndemâna Craiovei. Porter Troupe și Russel Byrd au luat la țintă coșul din afara semicercului. Omari Gudul a făcut spectacol sub panou prin mai multe finalizări spectaculoase. De asemenea, apărarea a funcționat perfect, oaspeții reușind să înscrie doar nouă puncte.

În ultimele 10 minute, Sibiul a pus presiune și a trecut în avantaj pe tabelă cu doar două minute înainte de final, 69-68. Americanul Russel Byrd a contribuit decisiv pe final de joc. Acesta a reușit un coș de 3 puncte, care a ridicat moralul băieților lui Aco Todorov în ultimele minute. Cu Tayler Lazer și Porter Troupe perfecți de la linia de libere, SCM „U” Craiova s-a impus cu 75-74 și a debutat cu dreptul în noul campionat.

SCM „U” Craiova: Petrache, Pratt (7), Diculescu (7), Byrd (9), Troupe (17), Năsturescu, Stoyanov (3), Laser (12), Berceanu (2), Țibârnă (5), Gudul (13), Bagairea. Antrenor: Aleksandar Todorov.

CSU Sibiu: Falker (9), Tohătan (6), Gavriloaia (2), Jordan (5), Stan, Torok (2), Cooper (4), Stewart (10), Chatman (12), Philmore (24), Engi. Antrenor: Dan Fleșeriu.

În etapa viitoare, SCM „U” Craiova se va deplasa în Banat, pentru duelul cu BC Timișoara.

Sursa: www.gds.ro

Luni, 14 Octombrie 2019 07:42

Cabinetul Medical Studențesc

ANUNT!

Universitatea din Craiova organizeaza marti, 15 Octombrie 2019, incepand cu orele 9:30, in Aula "Regele Mihai I al Romaniei", evenimentul intitulat: "Workshop on Editorial Aspects at ISI Journals and Ethics in Publishing Articles". La acest workshop vor participa editori ai unor reviste ISI din tara si strainatate.

Sunt invitate toate cadrele didactice interesate.Va asteptam!

 

Sursa: www.ucv.ro

 

Unul dintre cele mai frumoase oraşe din sudul României este Craiova, oraş care ar putea concura pentru primele locuri, pe ţară, ca destinaţie de city break, având şi aeroport. Este, deopotrivă, un important centru universitar şi economic, iar sutele de clădiri monument, nu doar din centrul istoric, ci din tot oraşul, îi dau un aer aparte. Craiova s-a dezvoltat vizibil în ultimii ani, iar ca atracţie turistică în sine are foarte mult de arătat pentru vizitatori.

 

Centrul istoric, Parcul Romanescu şi Grădina Botanică, muzeele şi spaţiile comerciale ale Craiovei fac din oraşul istoric o atracţie pentru vizitatori, fie români sau străini, mai ales pentru cei pasionaţi de istorie, arhitectură şi artă. Oraşul a fost ridicat pe ruinele unei cetăţi dacice care a devenit apoi castrul roman Pelendava, denumit ulterior Ponsiona, în secolul al VII-lea. Denumirea de astăzi datează din jurul anilor 1400, când a fost înfiinţată Marea Bănie a Craiovei, la iniţiativa boierilor Craioveşti. De Craiova sunt legate multe nume mari ale istoriei: Neagoe Basarab, Radu de la Afumaţi, Matei Basarab, Şerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbey, dar mai ales Mihai Viteazul, marele Ban al Craiovei. Marea Bănie a ajuns în vremea lui Mihai Viteazul o intituţie de prim ordin, în Ţara Românească. Tot de Craiova sunt legate şi numele Fraţilor Buzeşti, cel al lui Iancu Jianu, vestitul haiduc, dar şi cel al revoluţionarului Tudor Vladimirescu. Tot de aici porneşte şi istoria boierilor Vorvoreanu, Romanescu, Otetelişeanu sau Petrache Poenaru, inventatorul stiloului cu rezervor. De asemenea, Nicolae Titulescu, unicul diplomat ales de două ori preşedinte al Ligii Naţiunilor (precursoarea ONU), Henry Coandă, inventatorul avionului cu reacţie, Eugenui Carada, Constantin Brâncuşi şi pictorii Theodor Aman, Constantin Lecca, Corneliu Baba, Francisc Sirato, Ion Ţuculescu.

Cele mai frumoase monumente

Craiova este situată foarte aproape de locul în care se presupune că Mircea cel Bătrân a câştigat celebra bătălie împotriva turcilor conduşi de Baiazid, la Rovine. Cei care vor să înţeleagă sufletul oraşului trebuie să meargă mai întâi în centrul istoric, apoi să facă scurte popasuri pentru a vizita Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Parcul Romanescu, dar şi mănăstirile Cosuna şi Jiţianu. Centrul istoric impresionează prin arhitectura clădirilor monument, iar terasele şi restaurantele care îşi primesc turiştii concurează pentru primele locuri într-un top regional „gourmet”. De pe partea cealaltă a străzii principale, veghează Palatul Primăriei, un monument istoric ridicat după planurile arhitectului Petre Antonescu, din Râmnicu Sărat, cel care a proiectat şi Arcul de Triumf din Bucureşti, dar şi palatul în stil neoromânesc al Primăriei Capitalei, de lângă Grădina Cişmigiu şi multe alte clădiri celebre, precum  Cazinoul din Sinaia, Cazinoul din Constanţa, Palatul de Justiţie din Buzău sau Palatul Navigaţiei de la Galaţi.

Oferte pentru toate gusturile

Dezvoltându-se economic, oraşul le oferă turiştilor şi locuri de cazare la standarde internaţionale, atât în zona centrală, cât şi la periferie. Cei care vor să fie aproape de centru pot alege un hotel de patru stele, dintr-un lanţ internaţional, precum Ramada, iar cei care caută mai multă linişte şi un loc în care să se poată relaxa la piscină sau să facă sport pe un teren amenajat, pot alege hotelul Craioviţa, la marginea Craiovei, dar la numai zece minute de mers cu maşina, din centru. Transportul în comun mai are nevoie de câteva îmbunătăţiri la parcul auto, însă acoperă întregul oraş, iar taxiurile sunt ieftine. Craiova este şi un puternic centru universitar, care începe să atragă inclusiv studenţi străini, dar şi masteranzi şi doctoranzi din toate zonele ţării, iar ofertele din industria ospitalităţii s-au diversificat şi pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor acestora.

Universitatea din Craiova este unul dintre principalii piloni de dezvoltare ai oraşului, pentru că stimulează creşteri în zona de business.

Sursa: www.jurnalul.ro

 

 

 

Pe 11 și 12 octombrie, la Craiova, în Piața Mihai Viteazul, va avea loc prima ediție The Artist Awards! După sute de ore petrecute în studio, pe scenă sau la filmări, artiștii și creatorii de conținut din România sunt premiați pentru rezultatele lor.

 

Pe 11 octombrie vor fi sărbătoriți cei mai talentați influenceri din țară, iar pe 12 octombrie, artiștilor le vor fi acordate premiile pentru categoriile The Artist, The Artist on TV, Best Female, Best Male, Best Song, Best Pop Rock, Best Dance, Best Video, Best DJ Act, Best Production Artist, Best Collaboration. 

În ceea ce privește nominalizările pentru influenceri, categoriile la care aceștia pot fi votați pe site-ul http://theartistawards.com sunt The Artist/Content Creator of the Year, Travel Award, Kids Award, Special Skill Award, Special Project Award, Fashion Icon Award, Beauty Award, Gamer Of The Year, Best Newcomer, Best Sketch Artist, Best Instagram Entertainer, Best Ad Campaign Award, Audience Award, Instagrammer Of The Year.

Pe 11 octombrie, fanii se vor putea întâlni la Craiova cu influencerii lor preferați: BRomania, Selly, 5Gang, Irina Deaconescu, NaddHu, Skivo, Laura Giurcanu, Alina Ceușan, Frații Munteanu și alții care vor fi confirmați zilele următoare.

Pentru categoriile Best Artist si Best Trap Artist, fanii iși pot vota artiștii preferați pe site-ul http://theartistawards.com.

Pe scena din Piața Mihai Viteazu vor urca artiști cu show-uri special create pentru The Artist Awards precum Antonia, Delia, INNA, Carla’s Dreams, The Motans, Shift, Dirty Nano, Blacklist, Spike, Cristi Minculescu & Valter & Boro, Alina Eremia, AMI, Ana Baniciu, Florian Rus, Killa Fonic, Gran Error, Irina Rimes, DJ Project, Pax, Raluka, Mark Stam, Pacha Man, Minelli, Sickotoy, Roxen, Sonja, Spania99, Tostogan’s, Vanotek (cu Myata și Lori), Vescan și mulți alții.

Pe 12 octombrie, evenimentul va fi incheiat cu un concert susținut de B.U.G. Mafia!

Producția evenimentului va fi impresionantă: unul dintre cele mai mari ecrane led din România - 400mp2, momente pirotehnice și multe alte surprize care vor umple Piața Mihai Viteazul din Craiova de energie, vibrație și lumină.

Accesul la eveniment este gratuit.

Sursa: www.jurnalul.ro

Vineri, 11 Octombrie 2019 10:56

Noaptea Albă a Galeriilor

A 13-a ediție a Nopții Albe a Galeriilor/NAG are, vineri, un program nocturn de artă contemporană care se va desfășura în București și alte 13 orașe din țară, anunță organizatorii.

Galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din București, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara își vor deschide porțile publicului pentru o a 13-a ediție care stă, doar simbolic, sub semnul ghinionului și al superstiției.

 Nu mai puțin de 68 de spații, galerii, spații alternative, huburi creative, ateliere de creație și-au anunțat participarea la NAG numai în București. Lor li se adaugă pentru al treilea an spațiul Scena 9 unde se pun întrebările ”ce au de a face aztecii cu o casă aflată în centrul Bucureștiului care a aparținut familiei regale?” și ”Ce au de a face amerindienii cu istoria orașului, cu istoria oamenilor care s-au perindat prin această casă?”.”Zidurile curții Rezidenței BRD Scena9 poartă imaginile unei istorii care aparține strămoșilor altui loc spusă stângaci într-un amestec alandala de zeități aztece și elemente de iconografie bizantină băgate în această poveste total «pe lângă». «Istorii pe din afară» este prima intervenție pe acești pereți integrată în procesul de transformare prin care spațiul Rezidentei BRD Scena9 a trecut în ultimii trei ani. În 2016 Rezidenta BRD Scena9 își deschidea publicului oficial pentru prima data porțile prezentând un proiect special al ediției aniversare NAG care prezenta publicului bucureștean zece discursuri curatoriale ale celor zece orașe participante la acest eveniment reuninte într-un «No Man’s Land». Trei ani mai târziu NAG continua seria de proiecte focus la Rezidența BRD Scena9 cu «Istorii pe din afară / Outside Histories», un proiect care transformă pereții din curtea Rezidentei și adauga un nou strat al unei noi istorii peste ceea ce probabil va rămâne cea mai «pe din afară» istorie din multele suprapuse. NAG invită primii patru artiști într-un prim episod al «Istoriilor pe din afară», patru nume cunoscute publicului: Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. Vom vernisa «pe bune» acest proiect care va avea loc în curtea Rezidentei BRD Scena9 pe durata desfășurării evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor NAG între orele 19.00 – 03.00 prin finalizarea într-o sesiune de «live painting» în prezența publicului a acestei prime părți din «Istorii pe din afară»”, arată inițiatorii.
 
La Craiova, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Teritorială Oltenia găzduiește anuala de arhitectură, cu o tematică ”legata de buna practica profesionala si alinierea la tendintele internationale”.
 
Sursa: www.mediafax.ro

Prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universităţii din Craiova, a câştigat concursul pentru postul de director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolaescu Plopşor”, deţinut până recent de prof. univ. dr. Cezar Avram. Numirea prof. univ. dr. Nicu Panea urmează să fie validată de Prezidiul Academiei Române. Intelectual rafinat, cadru universitar de mulţi ani, cu numeroase lucrări de cercetare, şi o specializare între 1991 şi 1992 în Antropologia tradiţiilor, la Universitatea din Bordeaux III şi la Muzeul de Arte şi Tradiţii Populare din Paris. În 1992, a obţinut diploma de master în Antropologie culturală şi socială la Universitatea Bordeaux III, Franţa, cu teza „Le rituel funeraire chez les Roumains”. Este Doctor în Filologie, din 1995, cu teza „Folclorul ca formă de arheologie spirituală”. În 2000, a urmat stagiul PHARE de pregătire a managementului academic, în Germania. A ocupat funcţii de conducere în cadrul Facultăţii de Litere şi Universităţii din Craiova începând cu anul 1994, fiind: Prodecan până în 1999; între 2000 şi 2004 – Decan; 2004-2008 – Prorector al Universităţii din Craiova – Învăţământ şi Perfecţionare; 2008-2012 – Prorector Relaţii Internaţionale; 2012-2016 – Decan al Facultăţii de Litere; 2016-prezent – Prorector Relaţii Internaţionale şi Imagine Academică.

sursa: www.cvlpress.ro

Astăzi este motiv de sărbătoare în familia „Ştiinţei”. Fostul component al Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, team-managerul Craiovei, Lucian Pretorian şi jucătorul Stephane Acka îşi sărbătoresc zilele de naştere.

Nae Ungureanu împlineşte astăzi 63 de ani, o vârstă la care se poate lăuda cu multe lucruri frumoase din cariera sa fotbalistică. Format la CSȘ Craiova şi component al Craiovei Maxima, Ungureanu a ajuns la Universitatea Craiova în 1977. A jucat sub culorile clubului timp de un deceniu. A evoluat în toate partidele din sezoanele 1979-1980 și 1980-1981 în care Universitatea Craiova a câștigat titlul de campioană a României.

Totodată, acesta are 438 de prezențe pe prima scenă a fotbalului românesc, reușind 29 de goluri și 71 de meciuri europene, un gol marcat. În prima reprezentativă a României are 57 de selecții și un gol marcat în meciul România – Spania 3-1, din 1987.

Lucian Pretorian, team-managerul „Ştiinţei”, a atins tot astăzi „borna” 37. Lucian este o componentă importantă a stafului Universităţii Craiova. Seriozitatea, organizarea și pofta de muncă sunt doar trei elemente care îl caracterizează foarte bine pe Lucian.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este jucătorul Universităţii Craiova, Stephane Acka. Născut în Abidjan, Coasta de Fildeș, ivorianul de 29 de ani a evoluat de-a lungul carierei la formații precum Hellas Verona, Legnano Salus, AC Belluno și ultima oară la Erzurumspor. Are 28 de ani și 1.84 m înălțime. A evoluat în 64 de partide pentru Știința Craiova, bifând în total 5.292 de minute.

Cu ocazia aniversărilor din familia „Ştiinţei”, GdS le urează celor trei „lei” un sincer „La mulţi ani!”

Sursa: www.gds.ro

Prelungire perioadă de încasare a taxei de scolarizare

Se prelungeste perioada de încasare a taxelor de școlarizare pentru tranșa I (2019-2020) până la data de 16.10.2019 (inclusiv). Exmatricularea se face în data de 17.10.2019.

Sursa: www.ucv.ro

Pagina 1 din 3