Mereu printre studenti
Joi, 19 Noiembrie 2020 12:19

Laureatul prestigiosului premiu literar britanic Booker Prize 2020 va fi dezvăluit joi seară

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PlayJuriul Booker Prize va dezvălui joi seară laureatul ediţiei din 2020 al acestei prestigioase distincţii literare britanice, care a consacrat deja autori precum Kazuo Ishiguro sau Margaret Atwood, cu prilejul unei ceremonii retransmisă de postul BBC, informează AFP.

 

Printre cei şase autori aflaţi anul acesta pe lista lungă, se află patru romancieri debutanţi - americanii Diane Cook, Avni Doshi şi Brandon Taylor, precum şi scoţianul Douglas Stuart - ale căror romane abordează teme precum schimbările climatice, rasismul sau legăturile de familie.

 

''The New Wilderness'', de Diane Cook, este o ficţiune distopică a cărei acţiune este plasată într-un oraş devenit ostil din cauza crizei climatice. În prezent, autoarea americană elaborează un scenariu bazat pe romanul său după ce studiourile Warner Bros au achiziţionat drepturile pentru a-l adapta într-un serial.

 

La fel ca în ''The New Wilderness'', ''Burnt Sugar'', semnat de autoarea americană Avni Doshi, explorează relaţia complexă dintre o mamă şi fiica sa, acţiunea fiind plasată de data aceasta în India contemporană. ''Aşa cum sugerează şi titlul, este vorba despre un roman care lasă deseori un gust amar'', a descris volumul unul dintre membrii juriului, Sameer Rahim, salutând ''o carte fascinantă, scrisă magnific'' şi ''sfâşietoare''.

 

În romanul ''Real Life'', al americanului Brandon Taylor, protagonistul este Wallace, un tânăr introvertit care se confruntă cu rasismul atunci când ajunge pentru prima dată într-un campus american, la mare distanţă de locul copilăriei sale din Alabama.

 

''Shuggie Bain'', de Douglas Stuart, are acţiunea plasată într-o familie din clasa muncitoare din Glasgow, care se confruntă cu alcoolismul şi sărăcia în anii 1980. Autorul a copilărit în acest oraş scoţian după care a plecat la New York pentru a lucra în industria modei.

Camilla şi Obama

Alţi doi autori, care nu sunt la primul volum publicat, se află de asemenea pe lista scurtă. Scriitoarea din Zimbabwe Tsitsi Dangarembga a fost selectată pe lista finaliştilor cu romanul ''This Mournable Body'', al treilea volum al unei trilogii care a debutat cu ''Nervous Conditions'', despre viaţa unei tinere din Zimbabwe care se luptă cu sărăcia.

 

Prima autoare din Etiopia care se află pe lista finaliştilor Booker Prize, Maaza Mengiste, s-a inspirat din istoria familiei sale pentru ''The Shadow King'', volum care descrie revolta unor oameni obişnuiţi împotriva invadării Etiopiei de Italia în anii 1930. O poveste ''rareori relatată anterior, învăluită într-o proză de un minunat lirism'', a apreciat unul dintre membrii juriului, scriitorul Lee Child.

 

Aceşti şase finalişti au fost selecţionaţi în urma lecturii a 162 de romane publicate în Regatul Unit sau în Irlanda în perioada 1 octombrie 2019 -30 septembrie 2020.

 

Numele laureatului va fi dezvăluit de jurnalistul BBC John Wilson, după care câştigătorul va fi invitat să se alăture transmisiunii live a ceremoniei. Laureatul primeşte o recompensă de 50.000 de lire sterline şi garanţia dobândirii unui renume internaţional.

 

Începând cu ora 19:00 GMT, în cadrul ceremoniei, vor fi difuzate interviuri cu anumiţi membri ai juriului, câştigători ai unor ediţii anterioare, precum şi alte celebrităţi. Sunt aşteptaţi să participe, printre alţii, Kazuo Ishiguro şi Margaret Atwood, precum şi Camilla, ducesa de Cornwall, soţia prinţului Charles, care va vorbi despre importanţa lecturii în timpul pandemiei de coronavirus, precum şi fostul preşedinte american Barack Obama, care va vorbi despre volumele lecturate de pe lista nominalizaţilor.

 

Printre laureaţii ediţiilor anterioare ale Booker Prize se numără autori prestigioşi precum Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood Hilary Mantel, Salman Rushdie şi Julian Barnes.

 

Sursa : agerpres.ro 

Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 12:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.