Mereu printre studenti
Miercuri, 30 August 2023 10:40

Modurile neașteptate în care stresul îți stimulează corpul și mintea

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sigur ai auzit că multe dintre problemele corpului și ale minții sunt provocate de stres. Stresul produce adrenalină excesivă, noradrenalină și cortizol, ele împiedicând depozitul de vitamina B, afectând sistemul imunitar. Ba chiar batăile inimii, sistemul respirator și somnul sunt afectate de acesta. Însă există câteva vești bune.

Stresul intensifică puterea creierului

Când nivelul stresului la locul de muncă este mai scăzut, se vor produce anumite substanțe la nivelul creierului ce vor putea forma o legătură strânsă între acesta și neuroni. Mulți doctori susțin că unele exerciții ce au la bază stresul sunt făcute pentru a crește concentrarea și productivitatea.

Îmbunătățește rezistența

Dacă te-ai confruntat cu stresul și ai știut cum să gestionezi situația, acest lucru te-a ajutat pentru a rezista unui nivel și mai mare de stres în viitor. De asemenea, este și motivul pentru care militarii trec prin antrenamente foarte solicitante. Dacă ești expusă la evenimente ce îți provoacă stresul, vei dobândi abilități pentru viitor ce te vor face să îi faci față cu brio.

Îți crește imunitatea

Corpul tău are propriile metode prin care încearcă să se vindece atunci când nivelul de stres este crescut. Spre exemplu, când unele animale se confruntă cu el, corpul lor le devine aliatul puternic, producănd mai multe celule ce cresc imunitatea. Aceste celule sunt declanșate de glandele suprarenale atunci când o persoană trece printr-un anumit tip de stres. Ele sunt făcute pentru a apăra sistemul imunitar.

Te determină să își dorești să ai cât mai mult succes

Deși poate nu credeai că există un tip de stres ce este bun și te poate ajuta, el te determină să lupți pentru a ajunge oriunde îți dorești. De exemplu, când îți amintești de o anumită sarcină ce are o dată limită apropiată, stresul îți poate spune ca ai în față o provocare pe care o poți duce la capăt.

 

Reduce riscul decesului

Deși mulți doctori susțineau că stresul este unul dintre motivele ce cauzează multe decese, un studiu i-a făcut să își schimbe concepțiile. În majoritatea cazurilor, poate reduce riscul decesului. Cel puțin așa spun statisticile făcute de experții de la Centrul Național American pentru Sănătate. Prin chestionare și interviuri, aceștia au arătat că oamenii ce sunt expuși la un grad cât mai mare de stres dar nu cred că le-ar putea face vreun rău, au parte de un risc mult mai mic de a suferi un deces prin bolile provocate de acesta. În schimb, cei ce trec prin situații foarte stresante și consideră că ele i-ar putea omorî, se pot confrunta cu boli foarte grave.

Stresul crește performanța

Conform unui studiu, poți să treci peste anumite provocări și să duci sarcini la capăt datorită stresului. Datorită unui experiment, a fost dovedit că nivelul cât mai ridicat de stres produce activitatea neuronilor ce pot crește performanța.

Beneficii sociale

Experții au demonstrat că stresul stimulează corpul și mintea. Câțiva oameni au fost puși în grupuri trebuind să găsească soluții pentru câteva probleme. Se pare că cei ce au fost expuși unui nivel mult mai ridicat de stres, la sfârșitul zilei puteau socializa mult mai bine cu ceilalți. Au putut să se exprime liber, să își spună ideile și gândurile de față cu ceilalți, ba chiar au format prietenii și legături strânse. Acesta nu este un lucru surprinzător, căci, dacă ai multe de făcut, tinzi să cauți ajutor sau să te deconectezi măcar puțin timp. 

Ajută memoria

Un studiu a adus în atenția populației cum că atât animalele, cât și oamenii pot duce la capăt mai repede anumite sarcini dacă au trecut prin câteva zile de stres, față de ceilalți ce nu au fost stresați deloc.

Stresul îmbunătățește instinctele

Testele făcute de către specialiști pe câțiva elevi de liceu au arătat că oamenii tind să își asculte mai mult instinctele atunci când sunt stresați. Acest fapt a fost arătat prin câteva întrebări ce necesitau ascultarea instinctelor, întrebări ce au fost puse unor elevi ce trecuseră prin stres și altora ce nu se loviseră de situații limită.

 

sursa: www.elle.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.